### ADEE/ADEA Meeting: London, UK "Shaping the Future of Dental Education" 8-9 May 2017

# THEME: NEW TECHNOLOGIES/SCIENTIFIC DISCOVERIES WORKSHOP

#### Workshop on New Technologies on Monday, 8 May 2017, 14:00-17:00

Moderators: Lynn Johnson (USA), Abigail Tucker (UK)

Workshop rapporteurs: Irina Dragan (USA), Domenico Dalessandri (Italy)

Session Chair: Damien Walmsley (UK)

#### Workshop outline:

Time	Activity	Person	Notes
14:00 – 14:15 (15 minutes)	Welcome Goals Introductions	Walmsley	Who is in the room? Names, school, interest. Today's discussion will address education and patient care technologies. Tomorrow's discussion will address scientific and research technologies.
14:15 – 15:00 (45 minutes)	Current & Future Trends	Johnson and Dragan	Educational environment (didactic, preclinical, clinical and institutional) and patient care technologies; integration of differing technologies; recognize that what is old for others is new for some; technology failure, e.g., Second Life, PDA lacked integration. Criteria for successful integration into curriculum.  Survival skills for the fast-paced changes in technology  Summarize: survey, posters, literature  Handout: Current Technology Trends and Gaps. Prepared by Dragan. One paragraph summary of the four categories of technologies and 1-2 significant references
15:00 – 15:30 (30 minutes)	10-Year Prospective Activity  Johnson: Prepare instructions sheet/slide and	Walmsley	<ul> <li>Break into 5 pre-assigned groups. Each group will be facilitated by one of the 5 leaders.</li> <li>Each group will have a pre-identified (1) Recorder and a (2) Reporter.</li> <li>Each group will answer the following question: In 2027, what technologies will be used routinely in dental education and patient care (Pre-clinical, Clinical, Didactic</li> </ul>

	Google Spreadsheet		<ul> <li>&amp; Telehealth) in 2027?</li> <li>Each group determines the 2 technologies that are most likely going to be used in dental education &amp; patient care (Preclinical, Clinical, Didactic &amp; Telehealth) in 2027 and why it will be important to dental education.</li> <li>Record in Google Sheet.</li> </ul>
15:30 – 15:45 (15 minutes)	Tea/coffee break		
15:45 – 16:15 (30 minutes)	Report out and Discussion	Walmsley	<ul> <li>In 2027, what are the two most important technologies to dental education and patient care and need to be integrated into dental education (Didactic, Pre-clinical, Clinical, and Telehealth Education.</li> <li>The Reporters will be able to reference the items that have been entered on the Google Sheet and projected on the screen. Rapporteurs will take notes during the discussion.</li> <li>Each group will have 5 minutes.</li> </ul>
16:15 – 16:45 (20 minutes)	Ranking of Technologies	Johnson	<ul> <li>During report out Johnson creates a poll of the top technologies selected by each discussion group.</li> <li>Using Poll EveryWhere participants will vote on the technologies that they feel are most likely to be in dental education and patient care in 2017.</li> <li>Test poll</li> <li>Rank by Pre-Clinical Education, Clinical Education, Didactic Education, Telehealth Education by polling</li> <li>https://www.polleverywhere.com</li> </ul>
16:45 – 17:00 (15 minutes)	Summary of the afternoon and preview of tomorrow	Walmsley	

# Workshop on Scientific Discoveries on Tuesday, 9 May 2017, 10:00-1:00

Moderators: Lynn Johnson (USA), Abigail Tucker (UK)

Workshop rapporteurs: Irina Dragan (USA), Domenico Dalessandri (Italy)

Session Chair: Damien Walmsley (UK)

# Workshop outline:

Time	Activity	Person	Notes
10:00 - 10:15 (10 minutes)	Welcome, Goals of the second session of the Workshop	Walmsley	
10:10 – 10:30 (20 minutes)	Getting the latest science into the curriculum	Tucker	Examples of bringing in science research, how to bring in critical thinking, what advances to teach
(20 minutes)	Current Trends in scientific discoveries	Dalessariuri	Summary of survey, posters, literature review
10:50-11:00 (10 minutes)	Secrets of Successful Innovation	Dalessandri	<ul> <li>Present a process for selecting and integrating an innovation.</li> <li>Handout: Checklist that guides the brainstorming for innovation. Could be technology or scientific innovation.</li> </ul>
11:00-12:00 (60 minutes)	Group	Walmsley	<ul> <li>Break into 4 pre-assigned groups.</li> <li>Recorder and Reporter are preselected for each group. Reporter will also report out on the most important topics.</li> <li>Four facilitators each with a single question: <ol> <li>What are the important problems that could be solved by new scientific discoveries?</li> <li>How do we create the next generation of inquisitive dentists? How do we best prepare students to process new research findings so they are better able to assimilate them into practice?</li> <li>How do we encourage evidence-based dentistry and teach dental students about scientific discoveries?</li> <li>What will dental education look like in ten years.</li> </ol> </li></ul>

			<ul> <li>Facilitators move from group to group.</li> <li>Spend 10 minutes discussing the question. Then spend 5 minutes to select the top 2-3 important topics where scientific discoveries are currently missing in dentistry and need to be encouraged, e.g., genetics, personalized medicine, nanotechnology, for each question.</li> </ul>
11:15-11:30 (15 minutes)	Tea/coffee break		
11:30 – 12:00 (30 minutes)	Report out and Discussion	Walmsley	<ul> <li>For each question report on the top 2-3 2-3 important topics where scientific discoveries are currently missing in dentistry and need to be encouraged.</li> <li>The Reporters will be able to reference the items that have been entered on the Google Sheet and projected on the screen. Rapporteurs will take notes during the discussion.</li> <li>Each question will have 5 minutes.</li> </ul>
12:30 – 12:50	Ranking of scientific discoveries	Johnson	<ul> <li>During reports Abigail &amp; Johnson create a poll for each question of the top scientific topics.</li> <li>Using Poll EveryWhere participants will vote on the scientific discoveries that they feel are most likely to impact patient care in 2017.</li> </ul>
11:50 – 13:00	Summary of the morning	Tucker	
	Summary of the workshop Next steps	Walmsey	

Consider follow-up survey to ask about the impact on the information that was gained from the meeting.